torstai 24. huhtikuuta 2014

Maailmanparantajahenkilö menee vähän itseensä.

Kolme viikkoa kotona ja vähän ylikin. Hanasta juotavaan veteen ja päällystettyihin teihin on aika helppo tottua takaisin. Kokemukset alkavat hiljalleen pelkistyä anekdooteiksi. Ei kai sentään?

Täällä ollaan kovasti omistauduttu laadukkaan hoidon järjestämiselle ja valtakunnan joka kolkkaan havitellaan nyt tasapuolisia ja yhtäläisiä päivystyspalveluja. Tämänhetkisten noin 60 ympärivuorokautisen päivystyksen korvaamiseksi kaavaillaan koko maahan 20-30 keskitetympää yksikköä. Varmasti saa labratutkimukset kädenkäänteessä ja mitä ikinä tarvitaankaan, näin on ajateltu. Ja ne tiet on sentään hyvin päällystettyjä, jos vaikka matka vähän piteneekin.

Männäviikolla vastaan tuli myös valaiseva kirjoitus siitä, miksi esimerkiksi miljoonan t-paidan lahjoituskampanja ei ole kovinkaan hyvä idea ja mitä muita esimerkillisen huonoja kehitysapuja on keksitty.
Terveisiä täältä globaalista pohjoisesta sinne Afrikkaan. Saatavilla kaikkea ja paljon tarpeellistakin, myös toppatakkeja. Ja tietysti niitä t-paitoja; eurolla voi jo saada muutaman.
 
Vertailuksi: Tansaniassa palvelut tuottivat vuonna 2010 yhteen 48 % bkt:sta, maa- ja metsätalous 26 % ja teollisuus 24 %, kalastus 2 %. Suurimpia vientituotteita rahassa mitaten olivat tupakka (↑), cashew-pähkinät (↑) ja kahvi (↑). Aiempia suuruuksia viela 2005 olivat kulta (↓), timantit (↓) ja puuvilla (↓). Sementintuotanto on kasvussa, alumiini- ja tekstiititeollisuus laskussa. Maataloudessa härkävetoiset kyntövälineet olivat 2007/2008 ylivoimaisesti käytetyimpiä, traktorit vielä varsin harvinaisia (1,1 miljoonaa vs. 47 000 kotitaloutta). TJEU: Viralliset tilastot 2010.


Kerrotaan, että mitumba eli paaleissa mitattavat kierrätysvaatteet saivat alkunsa niihin aikoihin, kun Tansanian tekstiiliteollisuus romahti.

Huikeita kangoja, joissa piilee paljon viisauksia ja muitakin opetuksia.

Mitumban tarina, traileri ja itse elokuva katsottavissa netitse. Eli mitä tapahtuu niille vaatteille, jotka heitetään vaikkapa keltaiseen keräyslaatikkoon. Siihen ei tainnut tulla vastausta vieläkään, mihin joutuvat ne paidat ja naitidresit, jotka eivät mene kaupaksi myyjien kovastakaan huutamisesta huolimatta. Nimittäin eivät varmasti mene, on niitä sen verran paljon, ja uusia paaleja tulee koko ajan.

In other news: CA on päässyt jatkoajalle, koska historiallinen vääntö uudesta perustuslaista jatkuu tulosta tuottamatta. Viimeksi, kun seurattiin viikkoja jatkunutta tv-debattia suljetun vs. avoimen äänestystavan valinnasta, moni puhuja esiintyi kuin amatöörisaarnamies ja eläytyminen oli kuulijoiden puoleltakin yhtä voimallista. Lehdissä (ainakin siinä virallisessa) kirjoitettiin pitkiä kuvailuja siitä, millaisin ilmein edustajat olivat presidentin puhetta seuranneet. Suurin osa kuulemma osoitti suosiotaan riehakkaasti presidentin veistellessä vitsejä parin tunnin puheessaan, mutta muutamat, nimeltä mainitut, istuivat naama pitkänä ja murjottivat jotain pikkumaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti