perjantai 28. maaliskuuta 2014

Muutama mädempi omena.

Yhtenä tyttöjen koulunkäyntiä vaikeuttavana tekijänä on vanhempien huoli. Koulumatkat voivat olla pitkiä ja pimeillä teillä turvatonta kulkea (ja sama tietysti pätee veden ja polttopuiden hakuun, vessareissuihin ynnä muihin taipaleisiin). Oppilaitosten lähettyville tarvittaisiin enemmän asuntoloita, jotta vanhemmat päästäisivät tyttönsä kouluun. Vastikään uutisoitiin myös kampanjasta, jonka tavoitteena on vähentää kouluraskauksia (miten, uutinen ei kertonut, kuten asian laita uutisten kanssa usein on). Herkästi käy niin, että suunnittelematta raskaaksi tullut tyttö jättää koulun kesken ja saattaa vielä muuttaa poikaystävän vanhempien luo maalle, mikäli lapsen isä ei tätä pysty elättämään.


Erityisen irvokkaalta tuntuu ristiriita ajoittain jopa päällekäyvän hurskauden ja tavalliseksi arvioitavan käytöksen välillä. Satunnaisilta tuttavuuksilta tiedustellaan sumeilematta näiden uskonnollisista näkemyksistä, tavanomaisesta palvonta-aikataulusta ja viimeaikaisista kirkkoreissuista. Jumalalle omistettuja liikennevälineitä näkyy joka puolella (God bless the survivor! pitkänmatkanbussin takaikkunassa, You never know, God only knows! koulubussin kyljessä), mutta matkustajan sumuttaminen ja linssiin viilaaminen ei kirpaise yhtään. Vaikka vihkisormukset välkkyisivät, ei se pientä pussaamista ja puristelua estä. Ja kaikenlainen huutelu ja kommentointi, se nyt on niin viatonta ettei siitä jaksa edes mainita.

Täällä on sellainenkin hassu tapa, että tervehdittäessä kädestäpitely saattaa jatkua minuuttitolkulla. Silloinkaan, kun toinen osapuoli saa äkisti puhelun, kättelyä ei välttämättä keskeytetä. Erikoista ja jynkkämielisestä pohjoismaalaisesta ajoin kiusaannuttavaakin, muttei normaalisti mitenkään uhkaavaa. Ongelma tulee siinä, kun eräille tavanomaiseen vuorovaikutukseen kykenemättömille yksilöille kättelykin tarjoaa itsehillintää koettelevia mahdollisuuksia. Kaikki kärsivät, kun hyväuskoiset joutuvat hipelöidyiksi ja hyvät tyypit paatuneen itsesuojeluvaiston satunnaisiksi uhreiksi.

Disclaimer: Vuorokauden sisään kolme mätäistä yksilöä, lentokentän kahvilassa pitkästyttävän hikistä ja vielä yhden työpäivän verran tunteja tapettavana.
Weather today: Sadetta ja hullun kuuma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti