tiistai 25. maaliskuuta 2014

Ihmisiä sorvin vieressä.

Töihinkin mentiin takaisin, kovin olivat jo kaivanneet. Sairaalassa on siis neljä vuodeosastoa ja synnytysosasto, päivystyspoli auki vuorokauden ympäri, leikkaus-, lastenneuvola- ynnä muuta toimintaa - plus kaikkiaan kaksi lääkäriä, täkäläisittäin Medical Officeria. Huippuarvosanoilla toisen asteen opintojen loppukokeissa voi lunastaa paikan lääketieteellisestä tiedekunnasta, missä tutkintoon johtava koulutus kestää kuusi vuotta eli vastaa siis kestoltaan meikäläistä systeemiä. Hämäävästi doctoriksi puhutellaan lisäksi mm. Assistant Medical Officereita (AMO), joita löytyy talosta muutamia ja jotka vastaavat paljosta potilastyöstä osastoilla ja leikkurissa johtajalääkäreiden puurtaessa hallintoa ja muuta ylilääketiedettä. Päivystyspolia taas pyörittävät päävastuullisina Clinical Officerit, joilla on kolmen vuoden diagnostiikkaan tähtäävä ja niin ikään tohtorin titteliin oikeuttava koulutus. CO-pohjalta voi jatkaa kolmen vuoden työkokemuksen jälkeen AMO-tutkintoon, jolloin kokonaisopiskeluajaksi muodostuu viisi vuotta.


Kahden vuoden koulutus on myös sertifioiduilla sairaanhoitaja-kätilöillä, jotka voivat halutessaan jatkokouluttautua diplomi- ja degree-tasoisilla tutkinnoilla, yhteen menoon suorittaen neljä vuotta lisää. Jos menee välillä töihin, viimeinen jakso pitenee vuodella. Koko sairaalassa taitaa olla kaksi hoitajaa, jotka ovat suorittaneet diplomitutkinnon ja degreetä ei ole kenelläkään. Degree-tutkinnot keskittyvät johonkin erikoisalaan, esimerkiksi anestesiologiaan. Sairaanhoitaja-kätilön täytyy kuitenkin valmistuttuaan työskennellä 3-4 vuoden ajan ennen kuin valtion stipendipaikkaa jatko-opintoihin voi hakea. Omalla rahalla opiskelua voi jatkaa vaikka heti, julkisessa koulussa noin TSH 300 000 tai yksityisessä oppilaitoksessa TSH 1,600 000 lukuvuosihintaan. Jos vielä huvittaa ja perhe antaa periksi, yliopistoon voi hakea lääkäriksi lukemaan 6-7 vuoden hoitajaopintojen ja kenties 3-4 vuoden työssäkäynnin jälkeen.


Päivälehden koulutusliitteessä lohduteltiin lukion loppukokeissaan möhlineitä, että aina on opetustoimi ja terveysala. Ei kovinkaan yllättävästi täällä on pulaa osaavasta terveydenhuollon henkilökunnasta. Lääkärit keskittyvät Dariin ja saattavat sanoa julkisessa virassa hallinnoimansa TT-laitteen olevan rikki, jotta osakkuus yksityisessä kuvantamiskeskuksessa olisi tuottoisampi. Onneksi meidän sairaalan röntgenlaite on toiminut uskollisesti ja luotettavasti jo vuodesta 1972. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti